4 Mei 2024
Twee locatievoorstellingen in de binnenstad van Middelburg.
“WACHT OP MIJ”. Een jongeren voorstelling in en om het Etty Hillesum Huis (Molenwater 77)
“GHARIB” Een voorstelling van de theatermakers:
Marcos Valster Da Costa Ferreira & Mahfoud Mokaddem in het Zeeuws Archief. (Hofplein 16)
Over de voorstelling WACHT OP MIJ van de jtsz Jongeren
Jongerenproject over de Tweede Wereldoorlog
Op zaterdag 4 mei 2024 om 21:00 uur presenteert Theater Na de Dam weer ruim 100 voorstellingen over de Tweede Wereldoorlog in heel Nederland.
In Zeeland doet de Jeugdtheaterschoolzeeland voor de negende keer mee. Op 4 mei om 21.00 uur wordt de voorstelling gespeeld in en om het Etty Hillesum Huis, het geboortehuis van de Joodse dagboekschrijfster.
Theatermaker Roos Zwigtman gaat in de week voorafgaand aan de Dodenherdenking met veertien jongeren aan de slag. Zij gaan in gesprek met ouderen die WO II hebben meegemaakt.
We gaan hiervoor een intensieve samenwerking aan met het Etty Hillesum Huis.
Etty Hillesum is geboren in Middelburg. In 1943 is deze Joodse vrouw vermoord in Auschwitz. Haar dagboeken zijn uitgegeven en wereldwijd vertaald.
“Op iedere plek van deze aarde is men thuis, wanneer men alles in zich draagt”
In deze voorstelling gaan we op zoek naar de verbinding tussen haar gedachtegoed en de verhalen van de ouderen die wij spreken.
Over de voorstelling GHARIB van Marcos Valster Da Costa Ferreira & Mahfoud Mokaddem.
‘Wees in de wereld als een vreemde of een reiziger’
Terwijl we in onze jeugd vooral bezig waren met andere oorlogen, zoals die in Irak en Afghanistan, voelden wij weinig verbinding met de Tweede Wereldoorlog. Waar klasgenoten verhalen meekregen van hun grootouders, moesten wij het doen met wat we op school onderwezen kregen. Het leek vooral een Europese oorlog te zijn waarbij de rest van de wereld ontbrak in dit narratief.
Nu we zelf kinderen hebben vinden wij het belangrijk om ons meer te verbinden met het land waar we wonen en de geschiedenis die daarbij hoort. Dit heeft ons geleid naar het Frans Militair Ereveld in het Zeeuwse Kapelle. Hier liggen Marokkaanse krijgsgevangenen én Franse koloniale strijdkrachten begraven. Wat deden deze Marokkanen in Nederland? Waarom streden zij onder koloniaal gezag voor de vrijheid van Europa? En waarom hebben wij hier nooit iets over geleerd op school?
Jongerenprojecten
De jongerenprojecten zijn een wezenlijk onderdeel van Theater Na de Dam. Jongeren verdiepen zich samen met theatermakers in de geschiedenis van hun stad ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Ze spreken ouderen uit de buurt over hun herinneringen aan die tijd en reflecteren op die geschiedenis en de herdenking daarvan.
Dit onderzoek is de basis voor locatievoorstellingen door heel Nederland, maar er zijn ook allerlei alternatieve vormen bedacht. Ouderen en jongeren spraken elkaar de afgelopen weken over de ervaringen van de ouderen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met die gesprekken als inspiratie worden er voor 4 mei op veel plekken in het land door jongeren waardevolle kunstuitingen gemaakt.
Door stil te staan bij de historische periode van de Tweede Wereldoorlog en de slachtoffers van toen, kaats je als het ware je vragen en gedachten tegen de muur van de geschiedenis. Juist doordat voorstellingen in het kader van Theater Na de Dam over ’toen’ gaan, krijgen ze betekenis voor het ‘nu’, die distantie helpt. Het publiek neemt via de verbeelding de actualiteit onvermijdelijk mee in hun ervaring.
VOORSTELLING “WACHT OP MIJ”
Etty Hillesum Huis, 21.00 uur
Verzamelen bij het Zeeuws Archief
Toegang gratis
VOORSTELLING “GHARIB”
Zeeuws Archief, 21.00 uur
Verzamelen bij het Zeeuws Archief
Toegang gratis
Het publiek wordt in twee groepen gesplitst en krijgt beide voorstellingen te zien. Het publiek wordt door de jongeren begeleid.
Foto: ©Jeugdtheaterschool Zeeland