Lange Vorststraat 64a, Goes (nu 80-82)
Levie Marcus Barkelau werd in Goes geboren op 7 maart 1868 als zoon van Marcus Samuel Barkelau en Elisabeth Speelman. Hij trouwde op 29 oktober 1925 op 57-jarige leeftijd met de twintig jaar jongere Sara Meijer, geboren in Dordrecht op 13 januari 1889. Sara was het negende kind van Mozes Meijer en Elisabeth Barkelau en werkte voor haar huwelijk als huishoudster in Middelburg. Voor hun nicht Elisabeth Barkelau – een dochter van Levies oudere broer Samuel – werd al eerder in Middelburg een struikelsteen gelegd.
Over het leven van Sara en Levie Barkelau in Goes, waar Levie als winkelier gevestigd was, is nauwelijks iets te vinden. Uit advertenties in de kranten blijkt echter dat hij een gerespecteerd inwoner van de stad was. Tussen 1924 en 1938 wordt Levie in diverse oproepen genoemd als contactpersoon bij oproepen voor donaties aan goede doelen. Hij was lid van het Zeeuwsch Comité tot Steunverleening aan Joodsche vluchtelingen, onderschreef een oproep voor het houden van een loterij voor de Joodsche Invalide en werkte mee aan een collecte van het Goesche Comité voor de vluchtelingen wegens geloof of ras. Over Sara’s leven in de ganzenstad is tot nu toe geen informatie gevonden.
Volgens een tekst over de familie Meijer op de website van de Stichting Stolpersteine in Dordrecht zou Sara in Goes door de bezetter zijn opgepakt. Dit is niet juist. Op haar persoonskaart in het Gemeentearchief van Goes staat vermeld dat zij op 11 juli 1942 naar Amsterdam vertrok en haar intrek nam aan de Saffierstraat 89. Later verhuisde zij naar Rijnstraat 92.
Hoewel over Levies vertrek geen gegevens werden gevonden, lijkt het aannemelijk dat ook hij in het voorjaar van 1942 uit Zeeland naar Amsterdam vertrok. Sara en Levie kwamen op 14 januari 1943 samen aan in Westerbork, van waaruit zij op 29 januari werden gedeporteerd.
Bij aankomst werden beiden in Auschwitz vermoord.
Katie Heyning
Levie Marcus Barkelau
Goes, 7 maart 1868
Auschwitz, 1 februari 1943
Bereikte de leeftijd van 74 jaar
Sara Barkelau-Meijer
Dordrecht, 13 januari 1889
Auschwitz, 1 februari 1943
Bereikte de leeftijd van 54 jaar
Bronnen:
Gemeentearchief Goes, Bevolkingsregister
Joods Monument
Krantenbank Zeeland
www.stolpersteine-dordrecht.nl
Zeeuws Archief, Zeeuwen Gezocht