Wilhelmina Blok
Latijnse Schoolstraat 13a
Wilhelmina Blok werd geboren in Nijmegen op 8 november 1888 als dochter van Samuel Blok en Helena de Winter. Haar hele jeugd woonde zij met haar ouders, haar twee oudere zussen Rosa en Johanna en haar jongere broer Isaac in die stad. In 1907 besloot het gezin naar Amsterdam te verhuizen, waar Samuel werkzaam was als koopman in uurwerken. In 1911 verhuisden zij wederom, nu zonder hun oudste dochter Rosa die inmiddels getrouwd was, naar Den Haag.
Nadat Wilhelmina’s ouders in respectievelijk 1925 en 1926 overleden waren, keerde Wilhelmina in 1927 terug naar Nijmegen. Later woonde ze in Arnhem, tot zij in 1931 besloot terug te keren naar Den Haag. Daar bleef ze tot 1934 toen ze naar Vlissingen vertrok en ging wonen op Houtkade 14. Zij werkte in deze jaren als kantoorbediende.
Aan het eind van 1940 verhuisde Wilhelmina om onbekende redenen van Vlissingen naar Middelburg. Daar zou zij als kostganger van het ene adres naar het andere gaan. In eerste instantie trok zij in bij de familie Boasson op Park de Griffioen 2. Een half jaar later, in juli 1941, verhuisde zij voor een maand naar de Latijnse Schoolstraat 13a, om daarna weer terug te keren naar het Park de Griffioen. Deze keer vond zij onderdak op nr. 18, bij leraar Nederlands Emile Cohen. Maar ook hier zou zij niet blijven, vermoedelijk omdat Cohen, die de oorlog overleefde, besloot de stad te verlaten en elders in Nederland onderdook. Op 12 maart 1942 keerde Wilhelmina terug naar de Latijnse Schoolstraat 13a, waar ook Louis Leijdesdorf en zijn vrouw Rika van Os een onderkomen hadden gevonden. Van daaruit zou Wilhelmina in juli naar Amsterdam gaan, waar zij als hulp in de huishouding terechtkwam op Mauritsstraat 8bhs. Kort na aankomst moet zij gedeporteerd zijn.
Wilhelmina Blok stierf op 7 september 1942 in Auschwitz. Zij werd 53 jaar oud.
Katie Heyning
Wilhelmina Blok
Nijmegen, 8 november 1888
Auschwitz, 7 september 1942
Bereikte de leeftijd van 53 jaar
Bronnen:
Bevolkingsregister, Regionaal Archief Nijmegen
Digitale Stamboom Den Haag
Joods Monument
Overgenomen Delen 1892-1920 en persoonskaarten, Gemeente Amsterdam Stadsarchief