Bezoeken

Het geboortehuis van Etty Hillesum

Op 15 januari 1914 werd de Joodse dagboekschrijfster Etty Hillesum in het statige herenhuis aan het Molenwater 77 in Middelburg geboren. In dit huis begon Etty aan haar korte leven dat gekenmerkt werd door enerzijds oorlog en vervolging, anderzijds was het een leven vol schoonheid, literatuur, kunst, hoop, geloof en liefde.

Etty Hillesum werd in 2017 uitgeroepen tot grootste Middelburger aller tijden. Dat is niet zomaar! Met haar dagboeken en Westerborkbrieven heeft zij een niet te onderschatte historisch document nagelaten dat een bijzondere rol inneemt binnen de getuigenissen van de Sjoa.

In 2020 deed de unieke kans zich voor om in haar geboortehuis in de Zeeuwse hoofdstad, Het Etty Hillesum Huis te realiseren, een instituut voor educatie, wetenschap, kunst & cultuur. Vanuit deze vier pijlers zal de Stichting het Etty Hillesum Huis, opgericht op 19 mei 2020, de herinnering aan Etty Hillesum en haar lotgenoten levend houden en tevens bijdragen aan de verspreiding van kennis- en inzicht over een periode van vervolging en onderdrukking, een tijd waarin mensen geconfronteerd werden met oorlog, dictatuur en de zware dilemma’s die dat met zich meebracht.

Dagboeken Etty Hillesum

Missie en Visie

Het gedachtegoed van Etty Hillesum is onverminderd actueel en maatschappelijk relevant. De vraag hoe je als individu te verhouden tot thema’s als vijanddenken, polarisatie, antisemitisme maar ook solidariteit en vrijheid is voor ons allen een blijvende uitdaging en een noodzakelijke en prangende vraag. Het is van groot belang dat haar nalatenschap, nu de laatste getuigen van de Tweede Wereldoorlog wegvallen en volgende generaties steeds verder van deze geschiedenis af komen te staan, behouden blijft. Reden te meer om de geschiedenis en het gedachtegoed van Etty Hillesum te willen borgen voor komende generaties door middel van een fysieke en tastbare plek van herinnering in het geboortehuis van Etty. 

Vaste Tentoonstelling

In het huis waar Etty Hillesum op 15 januari 1914 werd geboren presenteren wij op een interactieve manier het levensverhaal van de dagboekschrijfster in de context van de geschiedenis. De tentoonstelling bestaat uit een thematische presentatie waarin de innerlijke groei van Etty Hillesum wordt gepresenteerd en in verbinding/dialoog wordt gebracht met de historische- en lokale context. Etty’s visie en haar ideeën ten aanzien van de oorlog en het antisemitisme staan centraal en deze worden gekoppeld aan de situatie in de Zeeuwse hoofdstad en haar Joodse gemeenschap.

Etty Hillesumhuis bezoeken lees cafe

EHH café

In de mooie voorkamer met uitzicht op het Molenwaterpark kunt u terecht voor koffie, thee en Joodse zoetigheden. In deze rustieke ruimte kunt u de tentoonstelling op u laten inwerken, elkaar ontmoeten of rustig een krantje lezen of een goed boek.

Reviews

Lees hier wat onze bezoekers van het EHH vinden:

 “Dit huis, de presentatie, de ontvangst en het totale programma was zeer inspirerend, bemoedigend en met een grote levenswijsheid waar iedereen wat aan heeft”.

 “Mooie tentoonstelling, respectvol en informatief”.

 “Zeer indrukwekkend. Ik kan eigenlijk niet goed de woorden vinden. Etty leeft voort, zoals zij dat gewild heeft. Mede dankzij jullie mooie initiatief. Haar woorden zullen er altijd zijn voor oneindig veel generatie die nog na ons komen”.

 “Er kan niet genoeg aandacht aan Etty Hillesum worden gegeven. Zij vertelt ons dat je in de donkerste omstandigheden, het positieve moet zien. Ze wilde bij de anderen zijn om te helpen. Ze leert ons ook dat je permanent aan jezelf moet werken. Ik ben zo blij dat dit huis er is”.

 “Waardevol initiatief. Mooi om het verhaal van Etty in deze vorm te zien”.