Najaarsstudie Etty Hillesum En Levenskunst

Kosten

€ 125.00

Tijd

5:00 pm - 7:00 pm

Een prachtige najaarsstudie vanuit een unieke samenwerking tussen het Etty Hillesum Huis (EHH) en de Stichting voor Praktische Filosofie Zeeland (SPFZ). Deze najaarsstudie draagt de titel: Levenskunst als beschreven door Etty Hillesum en belicht vanuit de oosterse filosofie.

Data: 25 september en 2,9,16,30 oktober 2022

Locatie: Etty Hillesum Huis
Tijd: 15.00 u-17.00 u ( incl. koffiepauze)

25 september Introductie Levenskunst, Kennismaking en Joodse wandeling

Lotte Bergen en Sylvia Boonstoppel nemen de deelnemers mee in de grote lijn van de studie. Wie is Etty Hillesum, waar staan EHH en SPFZ voor? We delen de “studiemap” uit en lichten deze toe. Dan een eerste proeve vanuit het thema levenskunst: vanuit de nagelaten teksten van Etty Hillesum en vanuit de oosterse filosofie. Na een korte pauze maken we onder leiding een informatieve en mooie “Joodse” wandeling door Middelburg en bezoeken we de synagoge. Hierna keren we terug naar het Etty Hillesum Huis voor de afsluiting met een drankje.

2 oktober Vertrouwen & Troost

Tijdens deze bijeenkomst verzorgen we het thema vertrouwen en troost. Deze dag wordt geleid door Lauda Maartens en Marco Paauwe. Waar baseren we vertrouwen op? Het kunnen vertrouwen terwijl de beheersing van alle omstandigheden buiten jouw macht liggen. Kom je dan uit bij zelfvertrouwen, of zoals in de oosterse filosofie wordt gezegd: op je Zelf vertrouwen? Waar vind je troost?

9 oktober  Moed

Tijdens deze bijeenkomst wordt het thema moed aangereikt. Deze dag wordt geleid door Gert Jan Smit en Alex Krappen. Is moed hetzelfde als vreesloosheid? Is moed de bereidheid de confrontatie met mogelijk lichamelijke pijn, tegenslag, levensbedreiging, onzekerheid, angst en intimidatie aan te gaan en te doorstaan? Moed als een van de hoogste deugden.

16 oktober Agency

Lotte Bergen en Leo de Jonge gaan in op het thema “agency” (eigenaarschap en vrijheid). In de meest afschrikwekkende periode uit de geschiedenis was Etty Hillesum in staat haar eigen koers te blijven bepalen en ‘omgangsgebaren’ te vinden met de verschrikkingen van de Sjoa. In haar dagboekteksten kunnen wij lezen hoe Etty haar ‘agency’ ontwikkelde en hoe zij het eigenaarschap over haar leven behield binnen nazibegrenzing. De oosterse filosofie spreekt over de diepe waarheid, je onderdeel weten, je medeverantwoordelijk voelen als onderdeel van de wereld vanuit universele waarden. Wat is authenticiteit?

30 oktober  Afsluiting Levenskunst + borrel en muzikale omlijsting door Marieke Brokamp.

Deze afsluitende bijeenkomst met als thema levenskunst “verdiept” wordt verzorgd door Atyna Janse en Lotte Bergen. We staan stil bij de “oogst” van de studiereeks en bij “levenskunst”. We sluiten af met een borrel en wonderschone Jiddische muziek door de Zeeuwse violiste Marieke Brokamp.

Aanmelding

Met uw bijdrage steunt u ook het Etty Hillesum Huis en SPFZ. Zo helpt u ons om meer activiteiten, lezingen en workshops te realiseren!

Hartelijk bedankt voor uw aanmelding en heel graag tot ziens op 25 september!
* Het minimumaantal deelnemers is tien en het maximum is 20. Mocht er geen plaats meer zijn dan kunt u op de wachtlijst geplaatst worden voor de voorjaarsreeks 2023. U ontvangt uiterlijk 5 dagen voor aanvang hierover bericht