Wim Egger: Surinaamse Rug, Joodse Buik -“Emoties over de surinaamse slavernij en de sjoa”

Tijd

Voor vrienden van het EHH is de lezing gratis.
3:00 pm - 5:00 pm

Wim Egger

Surinaamse Rug, Joodse Buik

“Emoties over de surinaamse slavernij en de sjoa”

Een bijzondere lezing in het Etty Hillesum Huis in het kader van de Vredesweek.

In samenwerking met het EHH, ADBZ, Keti Koti, Pax Vredesweek en Four Freedoms door het jaar heen.

 

Datum: Vrijdag 22 september

Tijd: 15.00 – 17.00

Locatie: Etty Hillesum Huis, Molenwater 77 Middelburg

 

Programma:

14.45-15.00 Inloop

Welkomstwoord

15.05 – 15.45 Lezing Deel 1

15.45 – 16.05 Pauze

16.05 – 16.45 Lezing Deel 2

16.45 – 17.00 Signeersessie en boekverkoop

Tickets: 10,- (incl. koffie/thee)*

* Voor vrienden van het EHH is de lezing gratis. We ontvangen graag een bevestiging van uw aanwezigheid via info@ettyhillesumhuis.nl *


Over de auteur en zijn boek:

Wim Egger (1935) is in Amsterdam geboren, een week na aankomst van de boot uit Suriname met aan boord het hele gezin. In Nederland heerste op dat moment juist de economische crisis, terwijl het naburige nazisme zijn schaduwen vooruitwierp. In die turbulente kruising van culturen en perioden was hij zeven jaar oud, wanneer de Duitsers in 1943 het huis en zijn slaapkamer binnenvallen. Na de oorlog krabbelt hij langzaam overeind, specialiseert zich eerst in de uitgeverswereld, moet daarna door de late gevolgen van de oorlog in therapie en gaat tenslotte studeren: hij wordt jurist.

 

Samenvatting Verhaal

Wim Egger beschrijft de vervlechting van zijn beide roots, de Joodse en de Surinaamse, van generaties terug. Van de slavenjacht in Afrika tot de eerste vrije Egger, en van de Inquisitie n Spanje tot de Joodse plantagehouders in Paramaribo. Zijn beide roots beïnvloeden elkaar – sterke Surinaamse Rug en gevoelige Joodse Buik – en vermengen zich met zijn dagelijkse ervaringen.

Zijn Surinaamse Vader – wiens grootvader nog slaaf is geweest – groeide vanaf 1900 op in Paramaribo, en hij komt alleen voor studie naar Nederland om daarna zijn verworven kennis terug te brengen naar Suriname. Uit de Slaventijd groeide het familie-devies: ‘Ontplooiing’, om waardigheid en gelijkheid te verkrijgen. Wim’s ‘zwarte’ grootvader en vader worden zeekapitein. Als het gezin later in Nederland aankomt, zijn zij op het verkeerde moment op de verkeerde plaats.

Zijn Tweede Wereld beleeft hij tijdens de Sjoa. In Nederland is zijn gekleurde vader in het verzet gegaan. Door verraad wordt later de hele familie gearresteerd. Als jongen van 7 wordt Wim zich bewust van zijn Joodse roots als hij van bed wordt gelicht door Nederlandse nsb-rechercheurs met getrokken wapens.

Na de Oorlog gaat de auteur achter de identiteit en handelingen van de beruchte nsb-daders aan die hij eerder in de ogen had moeten zien. Zijn vader William ontving postuum de hoge Yad Vashem onderscheiding met Medaille en Eretitel: Rechtvaardige Onder de Volkeren, voor het redden van vervolgde Joodse medeburgers.