Toen eind 2022 ‘Etty Hillesum, het verhaal van haar leven’ verscheen heb ik het meteen gekocht. Nieuwsgierig naar het beeld dat Judith Koelemeijer van Etty schetst. Het boek roept vragen op en zet aan tot nadenken. Zo kwam het dat, op zoek naar een verdiepende activiteit, het idee voor de leeskring rondom de biografie ontstond.
Doel was om de deelnemers nader kennis te laten maken met Etty. Door samen te lezen en daarover te praten ontdekken we wie zij was, wat haar bezig hield en hoe ze in het leven stond. En niet onbelangrijk: wat ze ook nu nog voor ons, en de generaties na ons, kan betekenen.
Het waren inspirerende bijeenkomsten. Iedere 14 dagen (5 keer in totaal) kwam de groep op vrijdagochtend bij elkaar. Leeservaringen werden uitgewisseld. Besproken werd wat men vond van het boek en de manier waarop Judith Koelemeijer het beeld van Etty heeft geschetst. Maar meer nog dan dat werd er gesproken over de inhoud en vooral over Etty zelf. Aanvullende informatie werd gedeeld. Deelnemers stelden de vraag ‘wat zou ik doen in deze situatie’. Eén van hen maakte een tijdlijn op basis van het boek. Een ander deelde informatie over Rilke. En weer anderen kwamen met informatie over Hannah Arendt en Mischa, de broer van Etty. Door de leeskring is Etty voor de deelnemers écht’ gaan leven. Het heeft hen dichter bij Etty gebracht maar ook bij elkaar. Ze willen door en komen in het najaar maandelijks bij elkaar in het Etty Hillesum Huis om zich verder te verdiepen in haar dagboeken, de brieven uit Westerbork en andere geschriften van en over Etty.
Wat mijzelf betreft heeft de leeskring me dichter bij Etty gebracht en extra geïnspireerd om haar verhaal verder uit te dragen. In het najaar onder andere als begeleider van weer een nieuwe leeskring. En wekelijks als publieksbegeleider in het Huis.
Hannie Bruijnooge (vrijwilliger Etty Hillesum Huis, afdeling educatie en activiteiten)