Holocaust Memorial Day in Middelburg

Op zondag 28 januari vond in de Koorkerk te Middelburg Holocaust Memorial Day plaats. De organisatie was in handen van Het Etty Hillesum Huis, Provincie Zeeland/Four Freedoms door het jaar heen, St. Synagoge Middelburg en de Koorkerk.

Het was een mooie en waardige herdenking van de zes miljoen onschuldige slachtoffers van het nazi-regime. Het is nu belangrijker en noodzakelijker dan ooit de Holocaust blijvend te herdenken en de verhalen van de slachtoffers door te geven, hen nooit te vergeten.

Na de betekenisvolle en actuele openingswoorden van Han Polman, Commissaris van de Koning in Zeeland, hield filosoof Eric Bolle een boeiende lezing over Etty Hillesum en mensenrechten vanuit de visie van Giorgio Agamben. Een prachtig muzikaal intermezzo werd verzorgd door Margaretha en Catharina Clement. Eddo Verdoner, Nationaal Coördinator Antisemitisme bestrijding stond in zijn toespraak stil hoe belangrijk het is om de Holocaust onder de aandacht te houden en de urgentie van Holocausteducatie. Luuc Smit, Chazan van de Synagoge Middelburg, zong op indrukwekkende wijze het gebed voor en Michael van Oostende, de stadsdichter van Middelburg, sloot de herdenking af met een bijzonder mooi en ontroerend gedicht.

(foto’s: Joan Kruse )

Facebook
Twitter
LinkedIn