Molenwater 8 – Heintje Brokmeier-Duveen

Heintje Duveen werd in Zwolle geboren op 19 februari 1887, als dochter van Izaak Duveen en Leentje Spanjer. Zij trouwde op 9 maart 1910 in Rotterdam met Johan Heinrich Leonard Brokmeier, geboren 1878, zoon van Gerrit Heinrich Brokmeier en Helena Anthonia Bakels. Johan was toen weduwnaar van Rosa Maria Hubertina Gheniau, die in het kraambed was gestorven. Hun in 1907 geboren zoontje werd door Heintje opgevoed.

Na enkele jaren in Rotterdam in de Hoogstraat gewoond te hebben, verhuisden Johan en Heintje in 1916 naar Middelburg. Daar richtte Johan in 1917 samen met een aantal andere ondernemers de NV Zeeuwsche Confectiefabriek op. Samen met F.W. Monshouwer voerde hij jarenlang de directie over deze fabriek die in de Branderijmolengang achter het Molenwater gevestigd was. De Zeeuwsche Confectiefabriek en Modeatelier Monshouwer en Brokmeier, beide gevestigd op Molenwater 255-256, plaatsten in de jaren ’20 en ’30 tientallen advertenties waarin nette meisjes boven de 14 jaar voor alle afdelingen gevraagd werden. Naaisters, knipsters, strijksters en handwerksters werden met grote regelmaat gezocht. Ervaring was daarbij niet vereist, de meisjes konden ter plaatse een opleiding krijgen. In de volksmond stond deze fabriek bekend als de ‘prikfabriek’ en werden de meisjes die er werkten aangeduid als de ‘meisjes van de prik’. In hoeverre Heintje Duveen zich met de zaak van haar man bemoeide, is niet bekend.

De Zeeuwse Confectiefabriek
De Zeeuwse Confectiefabriek

Na het overlijden van zijn vader op 10 oktober 1936 nam zoon Johan de confectiefabriek over. Ook na de oorlog zou hij het bedrijf blijven leiden. Hij trouwde met Ina van der Beugel, die dertig jaar lang een column verzorgde in het Algemeen Handelsblad onder de titel ‘Brieven van een stedelinge uit de provincie’ en onder het pseudoniem Jacquelientje Plof diverse boeken schreef.

Heintje bleef in eerste instantie het huis op de Rotterdamsche Kaai O 245 waar zij jarenlang met Johan gewoond had, bewonen. Na de brand van Middelburg op 17 mei 1940, waarbij de Rotterdamsche Kaai verwoest werd, moest zij een ander onderkomen zoeken. Zij besloot toen naar Molenwater 83 te verhuizen. Op 30 juni 1941 plaatste zij nog een advertentie voor een flink meisje voor overdag. Een klein jaar later werd zij samen met de andere Joden gedwongen Middelburg te verlaten.

Heintje Duveen stierf op 19 november 1943 in Auschwitz. Zij werd 56 jaar oud.

Katie Heyning

Heintje Brokmeier-Duveen
Zwolle, 19 februari 1887
Auschwitz, 19 november 1943
Bereikte de leeftijd van 56 jaar

Bronnen:
Zeeuws Archief, Zeeuwen Gezocht
Joods Monument
Krantenbank ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland