Nieuwendijk 19 – Hendrika Glazer-van der Sluis en Mina Helena Salomé Glazer

Nieuwendijk 19, Vlissingen

Advertentie Vlissingse Courant 3 maart 1910. Krantenbank Zeeland.

Hendrika van der Sluis werd op 2 februari 1869 in Meppel geboren als dochter van Simon van der Sluis en Lena van Rhijn. Zij trouwde op 10 augustus 1907 in Vlissingen met Salomon Glazer, geboren in Meppel op 17 november 1868. Hij was een zoon van Levie Glazer en Mina Goldsteen. Samen betrokken zij in Vlissingen het pand Nieuwendijk 19. In Vlissingen werkte Salomon voor de firma Gebr. Polak, een zaak in ijzerwaren en scheepsbenodigdheden. Nog voor de geboorte van hun dochter Mina Helena Salomé overleed hij op 6 april 1909 aan de gevolgen van een bloedvergiftiging. Alle Zeeuwse kranten berichtten op 10 april hoe het stoffelijk overschot die ochtend begeleid door familie en personeel van de firma Gebr. Polak en omringd door vrienden en bekenden naar het station was gebracht. Voordat de kist in de trein naar Meppel werd geborgen, had het hoofd van de firma ter plekke een toespraak gehouden waarin hij de overledene schetste als een voorbeeld voor allen. De hoogzwangere Hendrika bleef achter en baarde tien dagen later op 20 april een gezonde dochter.

Hendrika zat niet bij de pakken neer, zij zal ook weinig keus gehad hebben. Een klein jaar later opende zij op 2 maart 1910 een sigarenwinkel in haar woning aan de Nieuwendijk op de hoek van het Lombardstraatje. In de daaropvolgende jaren zou zij regelmatig advertenties plaatsen om aandacht te vragen voor haar assortiment sigaren, sigaretten en tabak. Daarnaast verkocht zij ook verpakte koffie, thee en chocolade. Haar winkel ‘geheel naar de eischen des tijds ingericht’ en voorzien van een ruime keuze uit de meest gerenommeerde fabrieken lijkt geen vetpot geweest te zijn. In december 1919 leende zij f 6800 van haar broer Salomon. Over het leven van haar dochter Mina is weinig bekend. In 1926 bezocht zij de Gemeentelijke Handelsavondschool, in 1928 slaagde zij voor het examen steno-typist. Daarna ging zij werken als kantoorbediende.

Vlissingen lag vanaf de eerste oorlogsdag in de vuurlinie en de strijd om Walcheren in de zomer van 1940 zal forse schade aan het pand op de Nieuwendijk hebben aangericht. Hendrika kreeg op 4 augustus 1941 vergunning het gebouw te herstellen. Of de verbouwing op tijd klaar was en zij de winkel kon heropenen, is de vraag. In de kranten verschenen in elk geval geen advertenties meer. Toen alle Joodse inwoners van Zeeland in maart 1942 de provincie moesten verlaten, waren Hendrika en Mina in Emmen. Vlissingen hebben ze nooit meer gezien. Op 8 oktober 1942 werden beiden in Auschwitz omgebracht.

Katie Heyning

Hendrika Glazer-van der Sluis
Meppel, 2 februari 1869
Auschwitz, 8 oktober 1942
Bereikte de leeftijd van 73 jaar

Mina Helena Salomé Glazer
Vlissingen, 20 april 1909
Auschwitz, 8 oktober 1942
Bereikte de leeftijd van 33 jaar

Bronnen:
Gemeentearchief Vlissingen
Joods monument
Krantenbank Zeeland
Zeeuws Archief, Zeeuwen gezocht
C. Steugel, A. Meerman en J. de Hond, Joods Vlissingen. Een roerige en bewogen geschiedenis, Vlissingen 2010

Afbeelding:
Advertentie Vlissingse Courant 3 maart 1910. Krantenbank Zeeland.