Geboortedag Etty Hillesum

Kosten

€ 10.00

Tijd

4:00 pm - 5:00 pm

Ter ere van de geboortedag van Etty Hillesum organiseert het Etty Hillesum Huis Middelburg en het Etty Hillesum Centrum Deventer een bijzondere bijeenkomst.

Klaas Smelik houdt een voordracht onder de titel ‘Etty Hillesum en onze toekomst’. Gerja Meima houdt een korte inleiding over fotograaf, Wicher Naberman die het IJssellandschap nabij Deventer fotografeerde en de foto’s met teksten van Etty combineerde. Tweeëntwintig foto’s zijn opgenomen in het fotoboek Etty Hillesum en het IJssel landschap dat vorig jaar verscheen. Violiste Marieke Brokamp zorgt voor een muzikale omlijsting met een aantal prachtige Jiddische liederen ( Klezmer).

 

Klaas A.D. Smelik  studeerde Theologie, Semitische Talen, Archeologie en Oude Geschiedenis in Utrecht, Amsterdam en Leiden. Hij promoveerde in 1977 in Amsterdam. Hij doceerde Oude Testament en Hebreeuws in Utrecht, Amsterdam en Brussel, Oude Geschiedenis in Amsterdam en Den Haag, Joodse Geschiedenis aan de K.U. Leuven, en Hebreeuwse en Joodse Studies aan de Universiteit Gent. Hij richtte het Etty Hillesum Onderzoekscentrum (EHOC) op. Smelik redigeerde de Nederlandse, Engelse, Franse, Italiaanse en Spaanse onverkorte edities van Etty Hillesums geschriften en is hoofdredacteur van de Cahiers Etty Hillesum. Hij publiceerde (als schrijver of redacteur) ongeveer 50 boeken en 250 artikelen over de Hebreeuwse Bijbel, Hebreeuwse Oudheidkundige inscripties, Oude Geschiedenis, Joodse Studies, Antisemitisme, en Etty Hillesum.

 

Gerja Meima is sinds 2016 directeur van het Etty Hillesum Centrum in Deventer. In deze jaren is de educatie en de tentoonstelling in het Etty Hillesum Centrum vernieuwd. Teksten van Etty worden in de tentoonstelling Etty-inspireert-beter samen leven verbonden met hedendaagse thema’s zoals uitsluiting, gelijke kansen en identiteit. Ook de Joodse geschiedenis van Deventer neemt een belangrijke plaats in. Gerja heeft gewerkt in de culturele sector en heeft een achtergrond als theatermaker, waarbij maatschappelijke thema’s centraal staan.

 

Marieke Brokamp is Zeeuws violiste. Zij speelde bijna 20 jaar in Het Zeeuws Orkest en maakt deel uit van Zeeuws Kamerorkest TY. Met toetsenist Robert Jan Stips (bekend van o.a. Nits en Supersister) trok zij door het land met een verrassend duo-programma.
Op de laatste 2 cd’s van de Nits speelt zij viool en altviool, evenals in de leader van tv programma ‘Andere tijden’. Zij was te zien in de documentaire ‘De Tovenaar van de Nederpop’ en werkte mee aan de bijbehorende cd Retsis Repus. Met het Supersister Projekt 2019 trad zij op met o.a. leden van Nits, Gruppo Sportivo, Golden Earring en Freek de Jonge. Marieke geeft solo-optredens in diverse muziekstijlen, speelt in een volksmuziek duo en in verschillende andere uiteenlopende bezettingen.