Susan Stein: “Etty” a one-woman play based on the letters and diaries of Etty Hillesum

Tijd

4:30 pm - 6:30 pm

Ter herdenking van Etty’s sterfdag zal op zondag 26 november de Amerikaanse toneelspeelster Susan Stein Etty vertolken in haar one-woman play ‘Etty’ waarmee zij in de VS en in Europa in de theaters staat.

 Wat voor een jonge Nederlandse Joodse vrouw, Etty Hillesum, begint als onderdeel van haar therapie – het noteren van haar gedachten in een dagboek – ontwikkelt zich tot een van de meest schrijnende, ontroerende, prachtig geschreven documenten die uit de Sjoa zijn voortgekomen.

Susan Stein weet Etty’s verhaal op weergaloze wijze tot leven te brengen met enkel een koffer als attribuut.

Datum: Zondag 26 november 2023

Tijd: 16.30 – 18.30

Locatie: Koorkerk, Koorkerkhof 2, Middelburg

Programma

Inloop: 16.30 – 16.45

Voorstelling: 16.45 – 17.45

Receptie: 17.45 – 18.30

Tickets: 12.50,- 

*Voor vrienden van het EHH is de toegang gratis.

* De voorstelling is in het Engels.

Met de aankoop van uw ticket steunt u Stichting het Etty Hillesum Huis in het blijvend onder de aandacht houden van het gedachtegoed van Etty Hillesum middels activiteiten en educatieprogramma’s.


“Etty” is a one-woman play, gebaseerd op de dagboeken en brieven van Etty Hillesum, een jonge Joodse vrouw die tijdens de Duitse bezetting schrijft over haar leven, de liefde, haar spiritualiteit, het bestrijden van de haat, het lot en haar grote wens om kroniekschrijfster van haar tijd te worden.

Terwijl de wereld zich om haar heen sluit, graaft Etty diep in haar ziel om haat en bitterheid uit te roeien. Ze vindt een vrijheid in zichzelf die onwankelbaar is. Met behulp van alleen de woorden van Hillesum, toont het stuk de strijd van één vrouw om menselijkheid te behouden in het aangezicht van wreedheid. Op haar zachte maar openhartige manier vraagt Etty ons om haar niet achter te laten in Auschwitz, maar haar een “beetje inspraak” te geven in wat zij hoopt een humanere wereld zal zijn.

Meer informatie zie op http://www.ettyproject.org/

Reviews

“Stein repeats Etty’s words as if they were her own . . . a unique chance to get to know Etty Hillesum and her still very valuable views on life, suffering, death and love.” Prof. dr.  Klaas Smelik

“What is special about the performance is its dynamism – the way in which Stein re-embodies Etty through her adaptation of the diary which never stands still since Stein resists the urge to fix her portrait of Etty once and for all. I think this is what makes Etty feel so alive.” 

Jane Fenoulhet, UCL London

“Stein is one of the most harrowing storytellers I have seen, yet she presented each diary entry with such depth and divine femininity that you couldn’t help but continue to listen. Inside moments in complete silence, the audience listened to the space she was taking.” Britt Haefeli , On Stage Pittsburgh, 16 april 2023

 

(Photo:© Ricardo Barros)