Lange Delft 99 – Abraham Prins, Sientje Prins – Menist, Cecilia Prins, Clara Marlina Prins

Het gezin Prins

Foto gezin Prins


Cecilia (Cilia) (rechts) en Clara (links), met hun ouders Abraham en Sientje Prins-Menist en hun nichtje Flora Peereboom, in maart 1941
bron: Foto afkomstig uit project In Memoriam (Guus Luijters en Aline Pennewaard)

Lange Delft 89 (nu 99)
Abraham Prins werd op 18 januari 1906 geboren in Amsterdam als zoon van Isaac Prins en Celia Noach. In het begin van de jaren dertig woonde hij in het Walcherse Koudekerke. Op 23 september 1931 trouwt hij met Sientje Menist. Het echtpaar kreeg twee kinderen: Cecilia en Clara.
Het gezin Prins had een textielwinkel in het centrum van Middelburg. Het was een bekende winkel: overal in de adresboekjes en kranten kon men advertenties vinden voor ‘meisjesmantels in fijne kleuren’, goede bretels, wollen kousen en andere nuttigheden. De ‘manufacturenhandel’ heette eerste manufacturenhandel Bouman, maar was in 1939 overgenomen door Abraham Prins. Bij het bombardement van de binnenstad op 17 mei 1940 is de winkel verwoest. Aan de Londensekaai is een noodwinkel ingericht. De noodwinkels waren van hout, en snel gebouwd. Ze stonden aan vrijwel alle kaaien.

Abraham Prins heeft voor zijn kinderen onderduikplaatsen gezocht. Daarin is hij niet geslaagd. In 1942 is het gezin op bevel van de bezetter naar Amsterdam verhuisd. Prins was nog een relatief jonge man en is bij de wegvoering naar Westerbork geselecteerd als werkkracht. Hij werd naar extern commando Graditz gebracht. Dit was een werkkamp in Polen waar bijvoorbeeld barakken voor Auschwitz geproduceerd werden. Het was een dwangarbeidskamp voor Joodse gevangenen. Er zaten alleen mannen. Vanuit Nederland werden die vaak al in Westerbork geselecteerd, zoals ook Abraham Prins gebeurde. Zijn vrouw en jonge kinderen zijn vrijwel direct doorgevoerd naar Auschwitz en daar omgebracht.

Corine Fontijn

Abraham Prins
Amsterdam, 18 januari 1906
Extern kommando Gräditz, 1 februari 1944
Bereikte de leeftijd van 38 jaar

Sientje Prins-Menist
Amsterdam, 6 januari 1909
Auschwitz, 7 september 1942
Bereikte de leeftijd van 33 jaar

Cecilia Prins
Middelburg, 16 mei 1935
Auschwitz, 7 september 1942
Bereikte de leeftijd van 7 jaar

Clara Marlina Prins
Middelburg, 3 april 1938
Auschwitz, 7 september 1942
Bereikte de leeftijd van 4 jaar