Stationsstraat 22 – Max Israel Fischer

Stationsstraat 22

Max Fischer werd geboren op 14 november 1913 in Rosenheim, Duitsland als zoon van Johann Fischer en Karolina Kahn. Daar bracht hij zijn jeugd door en volgde hij een opleiding tot kleermaker.

In 1937 vertrok Max uit Duitsland om via Amsterdam naar Middelburg te komen. Hier vestigde hij zich in februari 1938 als kleermaker op de Stationsstraat 22. Later verhuisde hij naar de Nadorstweg 28. In deze jaren lijkt hij samengeleefd te hebben met Maria Anna Karolina Aloisia Schrettenseger. Samen kregen zij een kind dat aanvankelijk als onwettig werd beschouwd, maar in augustus 1951 op verzoek van de moeder door de rechtbank in Middelburg geëcht werd, omdat naar Duits recht aan het ‘vrije huwelijk’ de rechtsgevolgen van een wettig huwelijk werden toegekend.

Drie jaar na zijn komst naar Middelburg besloot hij Nederland te verlaten. De Provinciale Zeeuwse Courant van 3 maart 1941 meldde dat kleermaker M.I. Fischer naar Frankrijk was vertrokken. Hoe hij de resterende oorlogsjaren doorkwam, is niet bekend. In 1952 werd zijn overlijden op 29 april 1945 ‘ergens in Duitsland’ officieel in de registers van de Gemeente Middelburg bijgeschreven.

Katie Heyning

Max Israel Fischer
Rosenheim, 14 november 1913
Duitsland, 29 april 1945
Bereikte de leeftijd van 31 jaar

Bronnen:
Joods Monument
Krantenbank Zeeland
Zeeuws Archief, Zeeuwen Gezocht