Onthulling Etty Hillesum Brug

Onthulling Etty Hillesum Brug

“Bruggen bouwen met woorden”

Onthulling van de Etty Hillesum Brug

“We wonen niet onder hetzelfde dak. Ik ben van hem gescheiden door 5 straten, één hele lange en 4 kleinere, door een brug en door een gracht.” (Het Werk, 336; Zaterdagochtend [4 April 1942]).

Etty schetste in haar dagboek de afstand die zij letterlijk moest overbruggen om naar haar geliefde, de psycho-chiroloog Julius Spier, te fietsen. Precies gelegen tussen de beide woonhuizen van de geliefden ligt deze brug over het Noorder Amstelkanaal op 1,1 km afstand van haar huis aan Gabriël Metsustraat en het zijne aan Courbetstraat. Etty bouwde bruggen met woorden en hoe passend is het dan om een brug in haar geliefde hoofdstad te benoemen tot Etty Hillesum Brug. Naast de onthulling werd er ook een heel mooi informatiebord geplaatst ontworpen door Paul Fennis met tekst van Shirley Brandeis. 

Op zondag 22 januari 2023 werd in Amsterdam de Etty Hillesum Brug ( voorheen brug 409) onthuld door Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam. In het bijzijn van de burgemeester van Middelburg, Harald Bergmann, de stadsdeelvoorzitter van Amsterdam en een flink publiek geïnteresseerden werd de brug onthuld en benoemd tot Etty Hillesum Brug.

Voorafgaand aan de officiele onthulling was er een gezamenlijke bijeenkomst in het nabijgelegen Ignatius Gymnasium waar een kort programma met een aantal sprekers werd verzorgd. Annemieke Bieringa, buurtbewoner en initiatiefneemster van de brug, opende het programma. Voorafgaand aan de vertoning van de educatiefilm: ‘Etty Hillesum: worden wie je bent’ sprak Lauda Maartens, educatie coördinator van het Etty Hillesum Huis, over het belang van educatie rondom Etty Hillesum. Oprichter en voorzitter van het Etty Hillesum Huis, Lotte Bergen, vertelde over de ambitie van het Etty Hillesum Huis en de rol van Etty’s nalatenschap voor de huidige tijd en komende generaties. De burgemeester van Middelburg, Harald Bergmann, stond stil bij de actualiteit van Etty’s teksten. Het programma sloot af met een lezing van Prof Klaas Smelik.

Naast de naamgeving en onthulling van de brug werd er ook een heel mooi informatiebord geplaatst, ontworpen door Paul Fennis met tekst van Shirley Brandeis.

Facebook
Twitter
LinkedIn